Een kijkje in de week van Dianne – Tjil! KDV de Dirigent

Enkele weken geleden vroeg Melissa me of ik eens een soort blog wilde schrijven over werken bij  Tjil! Het heeft even geduurd maar…. Het is gelukt.

Ik ben Dianne Jansen 46 jaar oud en moeder van 2 opgroeiende tieners. Ik ben nu al weer een aantal jaar werkzaam bij Tjil! kinderopvang, maar ben ondertussen nu toch al zeker 26 jaar werkzaam in dit werkveld en het verveeld echt nooit.

Natuurlijk zijn er elke dag dingen die moeten gebeuren, maar ook vinden er elke dag weer hele mooie, nieuwe en soms lachwekkende situaties plaats!

Wat maakt het werken met kinderen van 0-4 nou zo mooi en uitdagend?

Ik zal jullie meenemen door mijn werkweek: 

Maandag:

Vandaag gingen we met de kinderen van Tjil! Dirigent, de ouderkamer en kindercrèche-noord naar een muziek en voorlees activiteit. Roslyn komt vanuit het Factorium
liedjes zingen en speelt daarbij op haar gitaar! We beginnen altijd met de liedjes:” dit zijn mijn wangetjes”, en “met de vingertjes”. Het leuke is dat je ziet dat het ene kind uitbundig meezingt, alle gezichtsonderdelen aanwijst en zich volop laat horen en het andere kind alleen maar kijkt en luistert.

Een meisje van net 2 ontdekte onder het zingen dat de zon die door het raam scheen heel mooi op haar hand viel en was zo vol verwondering dat alle muzikale actie even aan haar voorbij ging! Ze liet zich daadwerkelijk strelen door het zonlicht.

Dinsdag:

‘s-Ochtends zaten we in de “goedemorgen kring” en hadden we elk kind persoonlijk goedemorgen gewenst. Daarna gaven we een kleine voorzet over het volgende thema “Dit ben ik!”. Om jezelf te leren kennen moet je wel weten wie je bent en hoe je eruitziet toch? Dus namen we een spiegel en lieten iedereen erin kijken. Leuk hoor de grootste peuters zien echt dat ze hetzelfde zijn, benoemen zichzelf en hè, als je er samen in kijkt zie je er ook 2 gezichten in! Dat is grappig! Je kunt ook nog gekke Bekken trekken naar jezelf. Een kindje van net 9 maanden was zo verbaasd om zichzelf te zien dat zijn ogen uitpuilden en zijn wenkbrauwen steeds omhoog gingen steeds als ik de spiegel voorhield! Erg komisch om te zien.

Heerlijk ook om te zien dat de drukte die binnen soms lijkt te heersen meteen weg is als we buiten zijn. De kinderen hebben letterlijk meer ruimte en kunnen zich vrijer bewegen, rennen, springen, klimmen en fietsen. Ook de zandbak lijkt wel een magische aantrekkingskracht te hebben. In no-time bevinden zich daar opeens wel 6 kinderen op nog geen één vierkante meter! Toch dulden ze elkaar daar beter dan binnen en wordt er vaak  zelfs samengewerkt aan een heuse heksensoep.

Woensdag:

Dit is een vrije dag voor mij, maar als ik dan toch even iets moet langs komen brengen is het ego strelend als je door 4 peuters uitbundig wordt uitgezwaaid als je weer naar huis gaat na 5 minuten! Ook val ik toevallig die middag een keer in op de woensdag bij Tjil! de Heikant. Een beetje onwennig stap ik groep 3 binnen bij Hatice, gelukkig die ken ik. Enkele jaren terug was zei mijn stagiaire op de Dirigent. De kinderen ken ik geen van allen. Toch is dat geen probleem, want juist dan blijkt hoe open kleine kinderen eigenlijk zijn.

Na 5 minuten hebben de kinderen die wakker blijven tussen de middag allemaal al hun naam verteld, vragen ze zelf wie ik ben (al vind in het zelf ook altijd heel belangrijk dat de kinderen weten hoe ik heet en zeg dat meestal zelf al meteen na binnenkomst), heb ik al meerdere puzzels met een peuter gemaakt en niet te vergeten, binnen 30 minuten heb ik ook  al 3 poepluiers verschoond want het lijkt wel alsof ze elkaar daarmee het stokje doorgeven. Als er een kindje onrustig wakker wordt en toch weer even in slaap valt na een aai over zijn bol en wat aandacht ervaar ik dat als een kleine overwinning.

Wat begon als een rustig tussen de middag moment (5 kindjes wakker) groeit later uit tot een volle groep (12 kinderen), want er komen kinderen uit bed en er komt een delegatie terug van de naastgelegen peutergroep. Die groep wordt als de peuters weer naar huis gaan of terug zijn op hun stamgroep een BSO groep voor de jongste schoolkinderen!

Wat het invallen op de Heikant dan weer extra leuk maakt is dat ik dan de kans heb om de kinderen die afscheid hebben genomen van mijn eigen locatie Tjil! Dirigent, omdat ze 4 jaar werden en naar school gingen, weer eens te zien. Meestal krijg ik dan een spontane knuffel, zo ontzettend leuk! Rond 17.00 is de dag ook hier voorbij, maar dan zie ik een klein meisje me aandachtig blijft aankijken. Ze zit normaal bij mij op mijn eigen locatie De Dirigent en komt hier haar grote zus ophalen bij de BSO. Dat ik hier nu ben vindt ze maar raar! Haar Dianne nu hier op de Heikant. Het klopt niet en ze blijft me dan ook aankijken tot ik me op mijn hurken laat zakken en mijn armen spreid. Ik ben het gewoon hoor: ”Dianne” en dan verschijnt er een lach op haar gezicht en en rent ze naar me toe!

Donderdag:

Donderdag is altijd mijn laatste Tjil! dag van de week en deze week ook de laatste voor dat ik op vakantie ga! Omdat je op Tjil! ’s-ochtends nooit weet hoe de dag verloopt en er altijd wel dingen op de agenda staan is ook deze dag vol verassingen. Op deze dag bijvoorbeeld kregen we een belletje dat er ouders wilden komen kijken voor een rondleiding. Dat vind ik altijd erg leuk om te doen.

Tjil! Dirigent is echter maar één groepsruimte groot en dat levert vaak de reactie: ”is dit het?” op. Dit keer kregen we echter een groot compliment van de rondgeleide ouder! Hij benoemde dat het er vooral rustig en gezellig uitzag. Zijn zoontje van 9 maanden bekeek het allemaal gelaten samen met zijn moeder die hem opgetild vast hield.

Ook kwamen er deze ochtend 3 kleuters van basisschool De Regenboog met hun juf naar ons toe en stond er op de planning om gezamenlijk smoothies te maken. 3 keer per jaar hebben de peuters van de diverse opvang groepen in de Dirigent een activiteit samen met de jongste kleuters in het gebouw van basisschool De Regenboog en Islamitische basisschool Aboe el Chair. Er sloten 4 van onze peuters bij aan en de rest speelde heerlijk buiten in het lente weer!
Samen kletsen we dan over het fruit wat er in de smoothie gaat zoals frambozen, aardbeien, bosbessen, banaan en peer. De kinderen mogen zelf het fruit in stukjes snijden en er zaten al echte chef koks bij die dat super goed konden!

Zelf scheppen ze het in de blender beker en dan… mogen ze zelf op de knop van de blender duwen! De massa in de beker veranderd langzaam van kleur en opeens klotst er iets vloeibaars tegen de bovenkant, één kindje zit alleen bijna onder tafel en vind het geluid van de blender super spannend. Gelukkig is het snel voorbij en rest alleen nog het uitschenken van de zelf gemaakte smoothies in echte cocktail bekers waarna er geproost kan worden?.

 

Een beter einde van je werkweek kun je toch niet hebben zo net voor je vakantie!

 

Natuurlijk krijgen alle kinderen een extra knuffel en ga ik ze zeker ook missen maar voor nu… heel even lekker niks!

 

Groetjes,

Dianne Jansen

 

Ben je geïnteresseerd in KDV de Dirigent bekijk dan hier de pagina van de locatie

Wil je meet informatie over Tjil! of een rondleiding op één van onze locaties, neem dan hier contact met ons op.

Bellen op 013-4559289 mag natuurlijk ook of stuur een e-mail naar info@tjil.net.